Blat z konglomeratu czy spieku kwarcowego?

Obie te kategorie materiałów doskonale nadają się na trwałe i designerskie blaty kuchenne. Konglomerat kwarcowy to mieszanka naturalnych składników (pokruszonych skał) z dodatkiem barwników i 6- 10% dodatkiem żywic. Materiał jest twardy, odporny na ścieranie, o niskiej nasiąkliwości i można na nim postawić garnek z gorącą wodą (jego wytrzymałość temperaturowa to ok. 130 °C.), Dużą zaletą konglomeratów jest jego tzw. barwienie w masie, co najlepiej zrozumieć na przykładzie materiałów użylonych (imitujących marmur). Taka płyta w miejscu przecięcia (na brzegu blatu) zachowuje swój rysunek, tzn. żyły z powierzchni blatu przechodzą również na jego brzeg (krawędź prostopadłą względem podłogi). Z kolei spieki kwarcowe są materiałem  w 100% naturalnym, mieszanką minerałów takich jak piasek kwarcowy, skały granitowe, łupki, iły. Barwione są przy pomocy pigmentów. Sam proces produkcji zachodzi w sposób zbliżony do tworzenia się skał w warunkach naturalnych. Mieszanka minerałów umieszczona w odpowiednich formach trafia do specjalnych, hybrydowych pieców gdzie w temperaturze ok. 1 100- 1 300 °C. poddawana jest działaniu prasy o nacisku kilkunastu do nawet ponad 20t/m2.

Spieki kwarcowe są materiałem o najmniejszej nasiąkliwości i dlatego są absolutnie odporne na odbarwienia. Są też bardzo twarde i bardziej odporne za zarysowania niż konglomeraty. Ale jeśli będziesz chcieć żeby rysunek z powierzchni blatu przechodził również na jego krawędź to trzeba będzie wykonać tzw. doklejkę. Czyli wykonać cięcie pod kątem 45° i dokleić pasek spieku  o żądanej grubości. Tą samą metodą możemy wykonać pogrubienie blatu do żądanej wartości.

Podsumowując, z czystym sumieniem polecamy zarówno blaty z konglomeratu kwarcowego jak i blaty ze spieków kwarcowych.

© 2020 Kontin sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Designed and powered by: Epoka Interactive Agency

Dotacja na kapitał obrotowy dla Kontin Sp. z o.o., w ramach działania 1.5 Dotacje na kapitał obrotowy Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014-2020

Kontynuując korzystanie ze strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie są ustawione na „zezwalanie na pliki cookie”, aby zapewnić najlepszą możliwą jakość przeglądania. Jeśli nadal będziesz korzystać z tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz „Akceptuj” poniżej, wyrażasz na to zgodę.

Zamknij