Czy każdy kamień ma takie same właściwości? Czy kierować się tylko gustem? Czy każdy kamień zachowuje się tak samo podczas użytkowania? Co muszę o nim wiedzieć zanim dokonam wyboru.
Z artykułu dowiesz się:
Postaramy się odpowiedzieć na wszelkie pytania tak, aby wybór blatu z kamienia był dla Państwa łatwiejszą decyzją i samą przyjemnością. Przybliżymy wady i zalety najmodniejszych kamieni, a być może okaże się, że kamień prawie żadnych wad nie posiada i jest doskonałym materiałem do Waszego domu pod każdym względem.
Kamienie naturalne, z których wykonuje się blaty kuchenne, to granit, kwarcyt oraz marmur, który okaże się, będzie najbardziej wymagającym i kapryśnym blatem, ale czegóż nie robi się dla piękna?
Granit jako jedna z najtwardszych skał pochodzenia wulkanicznego (obok kwarcytu, o którym później) jest najczęściej wykorzystywanym kamieniem na blaty kuchenne.
Twardość granitu nadaje mu niezwykłą odporność na uszkodzenia mechaniczne (w tym uderzenia i ścieranie), wodę, wilgoć, skrajnie wysokie i niskie temperatury czy zabrudzenia. Dlatego przypadkowe upuszczenie jakiegoś przedmiotu na jego powierzchnię lub przesuwanie np. garnków nie powinno pozostawić żadnych śladów. Jeśli jednak zdarzy się tak, że uszkodzimy punktowo nasz kamienny blat, to ze względu na jego zbitą strukturę zawsze można próbować uzupełnić ubytek i przeszlifować powierzchnię ratując sytuację. Dzięki temu nasz granitowy blat kuchenny posłuży nam latami bez widocznych defektów.
Blat kamienny z granitu charakteryzuje się także wyjątkową wytrzymałością na zmiany temperatury oraz kontakt z ciepłem. Nie trzeba obawiać się, że postawienie gorącego garnka bezpośrednio na powierzchni kamiennego blatu spowoduje niepożądane efekty. Materiał doskonale sprawdza się w kuchni także ze względu na inne swoje zalety w tym odporność na wilgoć, a nawet, w zależności od rodzaju, na działanie nieobojętnych środków spożywczych czy chemicznych. Oczywiście nie zalecamy eksperymentowania z acetonem, środkami typu cif z wybielaczem czy mocnymi kwasami, ale jeśli będziemy dbać o granit, usuwać z niego na bieżąco zabrudzenia, to pozostanie w swojej pierwotnej postaci na długi czas. Wylanie np. soku z cytryny, czy octu nie spowoduje żadnych przebarwień ani trudnych do usunięcia plam. Brak wrażliwości na większość substancji daje nam duże możliwości przy wyborze środków do czyszczenia blatów kamiennych dostępnych na rynku.
Granit występuje w przeróżnych barwach- przeważnie odcieniach szarości, od bieli (najczęściej nakrapianej bądź użylonej) po prawie całkowitą czerń, choć zdarza się też, że przybiera takie kolory, jak zielony, czerwony lub różowy. To jednak nie wszystko, gdyż poszczególne kamienie, w zależności od naturalnej budowy oraz późniejszego sposobu obróbki, różnią się także fakturą.
I tutaj mamy ogromne pole do popisu naszej estetyki. Możemy kaprysić co do koloru, odcienia, czarny, czy grafitowy? A może czerwony, bordo, czy zielony? Nie ma problemu, jasny, ciemny, zgniła zieleń? Też jest!
Kwarcyt to kamień o jeszcze większej twardości i odporności na ścieranie niż granit. Jest bardziej ekskluzywną wersją tego pierwszego, unikalną w swojej strukturze.
Charakterystyczną cechą kwarcytu jest wspomniana już jego niezwykła twardość. Kwarcyt ma bowiem tak zbitą strukturę, że pojedynczych ziaren piasku nie sposób dojrzeć gołym okiem ani wyczuć pod palcami. Kwarcyt posiada zatem wszystkie cechy odporności na użytkowanie, którymi charakteryzuje się wyżej opisany granit. Jest zatem odporny na przypadkowe uszkodzenia, ścieranie, duża lub niską temperaturę, wodę i zabrudzenia.
Kwarcyty bywają jasnoszare, szaroniebieskie, beżowe, brązowe, białe, a nawet żółtoczerwone czy czerwone. Przez swoje zdolności odbijania światła, kwarcyt sprawia wrażenie kamienia wypolerowanego i błyszczącego, nawet jeśli nie jest szlifowany.
Kwarcyt to taki piękny twardziel, który błyszczy niczym gwiazda rocka na scenie, bez większego wysiłku, on ma to po prostu w sobie 🙂
Wspomniane cechy kwarcytu niewątpliwie zadowolą najbardziej wymagających klientów. Blat kamienny z kwarcytu będzie wisienką na torcie naszej kuchni. Wyspa i okładzina z tego materiału będzie zwracać uwagę każdego i będzie dowodem na wysublimowany gust właściciela.
Marmur króluje w kuchniach Stanów Zjednoczonych Ameryki czy krajach skandynawskich. Tam blaty kuchenne wykonuje się również z marmuru, mimo że jest on mniej odporny od granitu, czy kwarcytu na uszkodzenia i wymaga bardziej uważnej bieżącej pielęgnacji.
Ten niezwykle piękny wapienny minerał postrzegany jest jako synonim luksusu. Marmur, mimo że piękny, to jednak jeden z delikatniejszych kamieni, zdecydowanie bardziej miękki niż granit. Łatwiej go uszkodzić, porysować czy ukruszyć. Marmur bowiem charakteryzuje się znacznie mniejszą odpornością na wodę, kwasy owocowe, czy związki chemiczne. Będziemy musieli zatem być bardzo zdyscyplinowani podczas gotowania, szczególnie uważać musimy na kwasy, sok z cytryny, ocet, rozlane wino – te muszą być natychmiast usunięte, gdyż pozostawienie ich na dłuższy czas prawdopodobnie będzie skutkować powstaniem odbarwienia. Niestety ta jego delikatność w codziennym użytkowaniu może okazać się uciążliwa.
Marmur występuje w wielu ciepłych kolorach – od bieli po ciemne odcienie. Jego charakterystyczną cechą jest delikatne, acz doskonale widoczne użylenie. I właśnie użylenie decyduje o jego wyjątkowo cenionych cechach estetycznych. Rzadko występuje w jednolitej barwie. Posiada łagodną, równą strukturę.
Marmurowy blat kuchenny jak przystało na gwiazdę, jest piękny i kapryśny. Należy się mu odpowiednia ilość uwagi, pielęgnacji i wysiłku, aby lśnił i zachwycał swoim wyglądem.
Jest ciężki, więc jeśli zażyczycie sobie Państwo wyspę o wymiarach 2,5 x 1m w grubości 3cm, to do jej wniesienia (225kg) trzeba będzie kilku facetów o naprawdę niezłej krzepie.
Dla naszej Firmy ciężar kamienia nie stanowi problemu, posiadamy wszystkie potrzebne środki, od silnych Panów z ekipy montażowej, po możliwość zorganizowania ciężkiego sprzętu.
Bez względu na to jaki kamień wybierzemy, niewątpliwie blat kamienny z niego wykonany doda naszej kuchni wyjątkowości, czyniąc z niej nie tylko przestrzeń, gdzie tworzy się posiłki, ale też miejsce, gdzie z przyjemnością przebywamy i spędzamy czas w gronie rodzinnym, czy z przyjaciółmi.
Aby pomóc Państwu w dokonaniu wyboru, zapraszamy do starannie wyselekcjonowanej grupy kamieni szczególnie nadających się do produkcji blatów kuchennych. Tę kolekcję stworzyli fachowcy włoskiej firmy Bagnara, którzy na bazie doświadczeń trzech kolejno zarządzających firmą pokoleń, dokonali wyboru tych kilkunastu wyjątkowych kamieni. BAGNARA KITCHEN SELECTION
Doradzimy jaki materiał zastosować, pomożemy w jego wyborze, zaplanujemy wspólnie realizację Twojego projektu, wykonamy zlecone nam zadanie gwarantując doskonałą jakość - ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Dotacja na kapitał obrotowy dla Kontin Sp. z o.o., w ramach działania 1.5 Dotacje na kapitał obrotowy Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014-2020
Kontynuując korzystanie ze strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji
Ustawienia plików cookie na tej stronie są ustawione na „zezwalanie na pliki cookie”, aby zapewnić najlepszą możliwą jakość przeglądania. Jeśli nadal będziesz korzystać z tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz „Akceptuj” poniżej, wyrażasz na to zgodę.