Blat kuchenny ze spieku kwarcowego, czy konglomeratu kwarcowego?

2021/09/01
Jak wybrać spośród tych dwóch materiałów? Czym spiek różni się od konglomeratu?

Blat kuchenny ze spieku kwarcowego, czy z konglomeratu kwarcowego?

Odkąd do świata wnętrz wkroczyły nowoczesne technologie, blaty z konglomeratu i spieku kwarcowego zdobią powierzchnie w naszych kuchniach, wyróżniając się dużą wytrzymałością, praktycznością w użytkowaniu, szeroką gamą kolorystyczną i bogactwem faktur.

Zastanówmy się zatem, czy blat kuchenny ze spieku będzie lepszym wyborem, niż z konglomeratu? Czy może zupełnie odwrotnie? Może okaże się, że różnice są tak minimalne, że pozostaje nam kierować się tylko odbiorem wizualnym? Bo to, że obie te kategorie materiałów doskonale nadają się na blaty kuchenne, nie podlega dyskusji.

Z artykułu dowiesz się:

  1. Jaka jest odporność na temperaturę spieku kwarcowego i konglomeratu kwarcowego
  2. Jaka jest wytrzymałość na zarysowania spieku kwarcowego i konglomeratu kwarcowego
  3. Jakie są różnice w strukturze materiału spieku kwarcowego i konglomeratu kwarcowego
  4.  W końcu jakie są cechy wspólne spieku kwarcowego i konglomeratu kwarcowego

     Zatem Konglomerat kontra Spiek kwarcowy.

-odporność na temperaturę

Konglomerat kwarcowy to mieszanka naturalnych składników (pokruszonych skał) z dodatkiem barwników i 6 – 10% dodatkiem żywic. Materiał jest twardy, odporny na ścieranie, o niskiej nasiąkliwości i można na nim postawić garnek z gorącą wodą (jego wytrzymałość temperaturowa to ok. 130 °C).

Spieki kwarcowe również powstają w wyniku mieszanki różnych rodzajów skał, ale nie zawierają żywicy, ale glinki i topniki skaleniowe. Brak żywicy w swoim składzie czyni spiek bardziej odpornym na temperaturę, zatem na spieku bez problemu położymy bezpośrednio rozgrzaną blachę z ciastem.

-różnice w strukturze

Z kolei dużą zaletą konglomeratów kwarcowych jest jego tzw. barwienie w masie, co najlepiej zrozumieć na przykładzie materiałów użylonych (imitujących marmur). Taka płyta w miejscu przecięcia (na brzegu blatu) zachowuje swój rysunek, tzn. żyły z powierzchni blatu przechodzą również na jego brzeg, co bardzo naturalnie wygląda, jest to bardzo cenna cecha konglomeratu, pod kątem wizualnym, estetycznym.

W przypadku spieku kwarcowego, aby uzyskać podobny , naturalnie wyglądający efekt, musimy ten element brzegu dokleić. Oczywiście dokleimy kontynuując przejście użylenia, efekt wizualny będzie ładny, pozostaje jedynie nasza świadomość, że coś jest doklejone.

-odporność na zarysowania

Spieki kwarcowe są bardziej odporne na zarysowania, niż konglomeraty kwarcowe, należy jednak zauważyć, że najwyższej jakości konglomeraty, takich marek jak Cambria, Silestone, Technistone, nie ustępują swoją twardością spiekom.

„Klienci chwalą sobie jego wyjątkową odporność na zarysowania i całkowitą odporność na przebarwienia. Materiał ten daje praktycznie nieograniczone możliwości jeśli chodzi o aranżację wnętrza kuchennego” – tak swoje produkty przedstawiają producenci najwyższej jakości konglomeratów.

I jeśli chodzi o różnice pomiędzy konglomeratem kwarcowym, a spiekiem kwarcowym, to by było na tyle.

Zarówno spiek kwarcowy jak i konglomerat kwarcowy są doskonałymi materiałami na blat kuchenny, wytrzymałymi, odpornymi na wilgoć na  wysokie temperatury, antybakteryjnymi (konglomerat kwarcowy ma w swoim składzie jony srebra, dzięki czemu nabiera cech antybakteryjnych, z powodzeniem wykorzystuje się go w laboratoriach medycznych),  nie rozwijają się na ich powierzchni bakterie ani grzyby, dzięki czemu nie musimy martwić się o kontakt blatu z żywnością.

 

Zarówno spiek kwarcowy, jak i konglomerat są odporne na działanie środków chemicznych (oczywiście, nie stosujemy do mycia ostrych środków żrących, czy wybielaczy)  i plam powstających podczas codziennej eksploatacji, a czyszczenie i utrzymanie higieny staje się banalnie proste, a wszystko to dzięki praktycznie zerowej porowatości w przypadku konglomeratu, a idealnie gładkiej powierzchni w przypadku spieku, do utrzymania czystości blatów z obydwu tych materiałów  wystarczy nam ściereczka i woda, z/lub bez dodatku delikatnego płynu do mycia powierzchni w kuchni.

Podsumowanie

I spiek kwarcowy, jak i konglomerat, to doskonały wybór na blat kuchenny. Te nowoczesne, designerskie materiały podbijają rynek, wypierając mniej odporne i trudniejsze w utrzymaniu materiały. Minimalne różnice, pomiędzy tymi dwoma doskonałymi materiałami, powodują, że decyzja o wyborze pomiędzy konglomeratem, a spiekiem, jest kwestią indywidualną, bardziej skłaniająca się do gustu, odbioru wizualnego lub szalę zwycięzcy przychyli blacha z ciastem?

Z czystym sumieniem polecamy zarówno blaty z konglomeratu kwarcowego jak i blaty ze spieków kwarcowych.

Skontaktuj się z nami

Doradzimy jaki materiał zastosować, pomożemy w jego wyborze, zaplanujemy wspólnie realizację Twojego projektu, wykonamy zlecone nam zadanie gwarantując doskonałą jakość - ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

© 2020 Kontin sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Projekt i wykonanie: Epoka

Dotacja na kapitał obrotowy dla Kontin Sp. z o.o., w ramach działania 1.5 Dotacje na kapitał obrotowy Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014-2020

Kontynuując korzystanie ze strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie są ustawione na „zezwalanie na pliki cookie”, aby zapewnić najlepszą możliwą jakość przeglądania. Jeśli nadal będziesz korzystać z tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz „Akceptuj” poniżej, wyrażasz na to zgodę.

Zamknij